Tips om zweetvoeten te voorkomen en te behandelen

In de schoenmakerij krijgen we vaak schoenen binnen met een geurtje. Er zijn immers heel wat mensen die last hebben van zweetvoeten.

 

Hoe krijg je zweet- of stinkvoeten?

Over ons hele lichaam hebben we zweetklieren die onze lichaamstemperatuur regelen. Ook op onze voeten. Met warm weer is zweten – en dus ook zweetvoeten - onvermijdelijk. Dat is gezond en op zich is zweet geurloos. Draag je open of ademende schoenen? Dan geraakt je zweet snel weg en is er geen probleem. Draag je echter gesloten schoenen die niet van leer zijn? Dan zit je zweet opgesloten en zorgen lichaamseigen bacteriën voor een vervelend geurtje.

 

3 tips om zweetvoeten te voorkomen

Draag bij voorkeur leren schoenen. Leer is een natuurproduct dat het zweet doorlaat zodat het contact met de bacteriën beperkt blijft. Bekijk bij de aankoop van nieuwe schoenen uit welke materialen ze gemaakt zijn. Is de binnenzool niet van leer? Overweeg dan om ze meteen door leren inlegzooltjes te vervangen.

Wissel regelmatig van schoenen (nvdr zorg dus dat je voldoende schoenen hebt J). Geef je schoenen bij voorkeur dagelijks – maar minstens om de 3 dagen - de kans om te verluchten. Zo beperk je de bacteriegroei in je schoenen en vermijd je stinkende schoenen, en dus ook stinkvoeten.

Was je voeten dagelijks met lauw water, droog ze goed af en trek schone – bij voorkeur katoenen of wollen – kousen aan. Verzorg je voeten regelmatig (of laat dit doen door de pedicure). Eelt, oude huidcellen en infecties zijn immers een voedingsbodem voor huidbacteriën.

 

3 tips om je zweetvoeten te behandelen

Heb je toch last van zweetvoeten? Dan kan je – naast de bovenstaande tips – ook het volgende doen.

Gebruik een schoenspray. Er bestaan verschillende geurvreters die je – ook preventief – in je schoenen kan spuiten. Shoe Fresh van Woly verwijdert schimmels en bacteriën en zorgt zo dat je schoenen langer fris blijven.

Leg een degelijk zooltje in je schoenen. Zooltjes werken het zweet sneller weg en je kan ze gemakkelijk vervangen (of zelfs wassen). Woly Textile Fresh heeft geïntegreerde zilverionen die de groei van reukveroorzakende bacteriën tegengaat.

Behandel je voeten met een zalf of spray. Pedicare is een zalf voor de behandeling van zweetvoeten. Smeer je voeten gedurende een week dagelijks in en herhaal het insmeren daarna 1 of 2 keer per 14 dagen. Je voeten zullen minder geuren en zweten. Gebruik best een doekje of handschoenen voor het aanbrengen van de zalf.

Vraag raad aan je schoenmaker, hij geeft je advies over je schoen- én je voetproblemen.

Tips om zweetvoeten te voorkomen en te behandelen

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x