Erkend ambachtsman

Schoenmakerij Mario erkend als ambachtsman

Het idee dat schoenmakers oude ventjes zijn die in een rommelig kamertje, zittend op een krukje, schoenen herstellen, is stilaan achterhaald. Maar ondanks de modernisering en toenemende mechanisatie blijft de schoenmaker een ambachtsman, een stielman die zijn beroep uitoefent met passie en fierheid!

foto: James Arthur

Erkend ambachtsman

Niet alleen wij zijn fier op ons werk, ook de overheid wil ambachten in de kijker zetten met een wettelijke erkenning. Vooral het authentieke karakter, het manuele aspect en de knowhow van de ambachtsman zijn hierbij belangrijk. 

We zijn dan ook trots dat de Commissie Ambachtslieden ons eerder deze maand erkende in de 'hoedanigheid van ambachtsman in de sector leder' :)

De volledige lijst van erkend ambachtsmannen kan je hier raadplegen.

 

Van Bommel en Ambiorix

Sinds 2015 is Schoenmakerij Mario 'Erkend Schoenmaker Ambiorix' en verleende schoenfabriek van Bommel ons het certificaat 'Meester Schoenmaker'

Dankzij deze erkenningen repareren wij je merkschoenen dus met originele Ambiorix- en van Bommel-materialen.

Maandelijks een onderhoudstip en schoenweetjes in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

 

Uitstervend beroep?

Ooit telde elk dorp minstens één schoenmaker. De voorbije jaren is het aantal zelfstandige schoenmakers gedaald, van 350 begin jaren 2000 naar 230 in 2013. Tegenwoordig zouden er nog slechts 2 schoenmakers zijn per vijf gemeenten.

Daar zit de wegwerpcultuur zeker voor iets tussen. Trendgevoelige schoenen worden vaak met goedkope materialen geproduceerd in landen als China. Minderwaardige schoenen repareren is niet altijd mogelijk en zelden rendabel. Kost de reparatie meer dan de aankoopprijs van de schoenen? Dan is niet alleen de klant ongelukkig, maar ook de ambachtsman die zijn eer haalt uit kwalitatieve reparaties...

In 2013 bleek uit 'Het gat in de markt' - een enquête van Het Nieuwsblad en KBC bij 80.000 Vlamingen - nochtans dat we in onze dorpen en gemeenten niet zozeer een slager of een fietsenmaker missen, maar wel een goede schoenmaker. 

De crisis helpt consumenten (terug) hun weg te vinden naar de schoenmaker. Wie vroeger zijn kapotte schoenen in de vuilbak kieperde, laat die nu misschien eerst herstellen? En ook de stijgende aandacht voor recycling, upcycling en duurzaamheid speelt in het voordeel van de schoenhersteller.

 

Wat kan een schoenmaker?

Vandaag vroeg een 'jonge gast' ons waar de machine in de schoenmakerij voor diende. "Steek je aan één kant de kapotte schoen in de machine en komt hij er aan de andere kant weer hersteld uit?" Hij zei het al lachend, maar het is duidelijk dat - vooral - de jongere generatie niet echt weet wat schoenmakers doen of kunnen.

De schoenmaker is eigenlijk de ambachtsman die van oorsprong (maat)schoenen vervaardigt. In België zijn er nog een handvol schoenmakers die op bestelling of kleinschalig schoenen produceren.

Daarnaast zijn er de schoenherstellers. Zij repareren schoenen, laarzen en artikelen van (kunst)leer, zoals handtassen en riemen. Kijk zeker eens welke reparaties nog mogelijk zijn en welke schoenen wij een tweede leven gaven.

 

Dag van de Ambachten

De Dag van de Ambachten is een jaarlijks evenement dat je meevoert naar ateliers van Belgische ambachtslieden. Chocolademaker, houtbewerker, vioolbouwer, schoenmaker, stilist, juweelontwerper,… honderden ambachtslieden zetten dan de deuren open.

Maak kennis met gepassioneerde vakmensen en ontdek het goud dat ze in hun handen hebben! 

 

Vriendelijkste handelaar Sint-Truiden

Op maandag 20 februari 2017 werden wij door de Handelgids voor het tweede jaar op rij verkozen tot Vriendelijkste Handelaar van Sint-Truiden. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x