Erkend ambachtsman

Schoenmakerij Mario erkend als ambachtsman

Het idee dat schoenmakers oude ventjes zijn die in een rommelig kamertje, zittend op een krukje, schoenen herstellen, is stilaan achterhaald. Maar ondanks de modernisering en toenemende mechanisatie blijft de schoenmaker een ambachtsman, een stielman die zijn beroep uitoefent met passie en fierheid!

foto: James Arthur

Erkend ambachtsman

Niet alleen wij zijn fier op ons werk, ook de overheid wil ambachten in de kijker zetten met een wettelijke erkenning. Vooral het authentieke karakter, het manuele aspect en de knowhow van de ambachtsman zijn hierbij belangrijk. 

We zijn dan ook trots dat de Commissie Ambachtslieden ons eerder deze maand erkende in de 'hoedanigheid van ambachtsman in de sector leder' :)

De volledige lijst van erkend ambachtsmannen kan je hier raadplegen.

 

Van Bommel en Ambiorix

Sinds 2015 is Schoenmakerij Mario 'Erkend Schoenmaker Ambiorix' en verleende schoenfabriek van Bommel ons het certificaat 'Meester Schoenmaker'

Dankzij deze erkenningen repareren wij je merkschoenen dus met originele Ambiorix- en van Bommel-materialen.

Maandelijks een onderhoudstip en schoenweetjes in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

 

Uitstervend beroep?

Ooit telde elk dorp minstens één schoenmaker. De voorbije jaren is het aantal zelfstandige schoenmakers gedaald, van 350 begin jaren 2000 naar 230 in 2013. Tegenwoordig zouden er nog slechts 2 schoenmakers zijn per vijf gemeenten.

Daar zit de wegwerpcultuur zeker voor iets tussen. Trendgevoelige schoenen worden vaak met goedkope materialen geproduceerd in landen als China. Minderwaardige schoenen repareren is niet altijd mogelijk en zelden rendabel. Kost de reparatie meer dan de aankoopprijs van de schoenen? Dan is niet alleen de klant ongelukkig, maar ook de ambachtsman die zijn eer haalt uit kwalitatieve reparaties...

In 2013 bleek uit 'Het gat in de markt' - een enquête van Het Nieuwsblad en KBC bij 80.000 Vlamingen - nochtans dat we in onze dorpen en gemeenten niet zozeer een slager of een fietsenmaker missen, maar wel een goede schoenmaker. 

De crisis helpt consumenten (terug) hun weg te vinden naar de schoenmaker. Wie vroeger zijn kapotte schoenen in de vuilbak kieperde, laat die nu misschien eerst herstellen? En ook de stijgende aandacht voor recycling, upcycling en duurzaamheid speelt in het voordeel van de schoenhersteller.

 

Wat kan een schoenmaker?

Vandaag vroeg een 'jonge gast' ons waar de machine in de schoenmakerij voor diende. "Steek je aan één kant de kapotte schoen in de machine en komt hij er aan de andere kant weer hersteld uit?" Hij zei het al lachend, maar het is duidelijk dat - vooral - de jongere generatie niet echt weet wat schoenmakers doen of kunnen.

De schoenmaker is eigenlijk de ambachtsman die van oorsprong (maat)schoenen vervaardigt. In België zijn er nog een handvol schoenmakers die op bestelling of kleinschalig schoenen produceren.

Daarnaast zijn er de schoenherstellers. Zij repareren schoenen, laarzen en artikelen van (kunst)leer, zoals handtassen en riemen. Kijk zeker eens welke reparaties nog mogelijk zijn en welke schoenen wij een tweede leven gaven.

 

Dag van de Ambachten

De Dag van de Ambachten is een jaarlijks evenement dat je meevoert naar ateliers van Belgische ambachtslieden. Chocolademaker, houtbewerker, vioolbouwer, schoenmaker, stilist, juweelontwerper,… honderden ambachtslieden zetten dan de deuren open.

Maak kennis met gepassioneerde vakmensen en ontdek het goud dat ze in hun handen hebben! 

 

Vriendelijkste handelaar Sint-Truiden

Op maandag 20 februari 2017 werden wij door de Handelgids voor het tweede jaar op rij verkozen tot Vriendelijkste Handelaar van Sint-Truiden. 

Erkend ambachtsman

Hoe voorkom je koude voeten?

Koude voeten zijn niet gevaarlijk…tenzij je ze tegen je partner wil opwarmen. 5 tips om je voeten te beschermen tegen externe koude.

Lees meer

Verleng de levensduur van je schoenen in 5 stappen

Tijd voor een grote kuis in je schoenenrek? Met deze tips verleng je de levensduur van je favoriete schoenen!

Lees meer

Schoenherstellingen betalen met ecocheques

Je schoenreparaties betalen kan in onze winkel met ecocheques, zowel met de papieren cheque als de elektronische versie.

Lees meer

Zijn je schoenen te klein?

In de winkel zaten ze als gegoten, maar nadien blijken je schoenen toch nét te klein? 2 tips om te krappe schoenen toch comfortabel te dragen!

Lees meer

Exclusieve broekriemen

Exclusieve broekriemen in krokodillen- en slangenleer

Lees meer

Vergulde kinderschoentjes als origineel geschenk

Laat de eerste schoentjes, een tutje, een champagnekurk, ...vergulden, verbronzen of verzilveren. Breng je aandenken tijdig binnen en verras oma, opa, meter, peter,...met een origineel geschenk.

Lees meer

Herstellen van Bommel en Ambiorix schoenen

Met deze tips geniet je langer van je Ambiorix en van Bommel schoenen!

Lees meer

Je witte sneakers als nieuw in 5 stappen

Witte sneakers blijven hip. Tenminste als ze kraaknet en spierwit zijn! Is het mooie er ondertussen vanaf en zien je schoenen grijs en vies? Volg dan deze 5 stappen voor stralend witte sneakers.

Lees meer

trendy veters voor sneakers

Met meer dan 250 soorten veters hebben wij zeker een paar dat bij jouw schoenen past!

Lees meer

Handgemaakte broekriemen

Nieuw in ons assortiment: kwalitatieve, handgemaakte, lederen broekriemen.

Lees meer

Uit welk materiaal zijn je schoenen gemaakt?

In nieuwe schoenen zit een label met vermelding van de materialen waaruit je schoen gemaakt is. Weet jij wat de pictogrammen zeggen over de kwaliteit van je schoenen en je voetcomfort?

Lees meer

Identificatieplaatje aanhangwagen

Het ontbreken van een identificatieplaatje op je aanhangwagen kan leiden tot een boete van 58 euro. Bestel een gegraveerd plaatje in onze webshop voor 15 euro (inclusief verzending)!

Lees meer

Je witte sneakers op hun paasbest

Witte sneakers passen onder iedere (feest)outfit. Maar witte schoenen ook echt wit houden is niet gemakkelijk. Hoe houd of krijg je jouw paar mooi wit?

Lees meer

Unieke schoenpoetskist

Vind je het moeilijk om voor je schoenonderhoud het juiste product te kiezen? Om het je iets gemakkelijker te maken, stelden we 4 schoenpoetssetjes samen...in een houten scharnierkistje, gegraveerd met een tekst of afbeelding naar keuze.

Lees meer

Nummerplaat terwijl je wacht

Nummerplaat klaar terwijl je wacht!

Lees meer

Tips om zweetvoeten te voorkomen en te behandelen

Last van zweetvoeten? Dan ben je niet alleen ! Liefst 60% van de bevolking heeft (soms) last van zweetvoeten. In onze schoenmakerij krijgen we dus regelmatig schoenen binnen met een geurtje…Gelukkig zijn er een paar oplossingen om zweetvoeten te behandelen en te voorkomen.

Lees meer

Webshop Online

Al de producten uit onze stenen winkel vind je ook in onze webshop. Maak rustig je keuze uit het aanbod veters, schoensmeer, inlegzolen en lederwaren. Bij elk product vind je gebruiksinformatie en een link om raad te vragen aan de schoenmaker!

Lees meer

Gratis voetencheck binnen 1 minuut

Met behulp van druk en warmte toont ons meetsysteem een afdruk van jouw voeten. Binnen 1 minuut weten we zo welke inlegzolen je pijnlijke voeten best ondersteunen.

Lees meer

Zo poets je schoenen

Zien je schoenen er niet meer fris uit? Dan brengt een degelijke schoencrème daar onmiddellijk verandering in. Schoensmeer voedt het leer, houdt het soepel en geeft je schoenen een mooie glans.

Lees meer

Hoe lang...moeten je veters zijn?

Nieuwe schoenveters zijn niet alleen nuttig. In een hip kleurtje geven ze je schoenen meteen een andere look. Maar hoe lang moeten je veters eigenlijk zijn?

Lees meer

3 tips om je schoenen waterdicht te maken

Regen, sneeuw, modder en vuil verkorten de levensduur van je (lievelings)schoenen. Met deze tips maak je schoenen waterdicht en voorkom je natte voeten.

Lees meer

Schoenspanners, breng spanning in je schoenen

Schoenspanners zorgen voor een langere levensduur, betere pasvorm en mooier uitzicht van je leren schoenen. Waarop letten bij de aankoop en het gebruik van schoenspanners?

Lees meer

Hoe EFFEKT lederbalsem gebruiken?

Met kleurloze EFFEKT lederbalsem voed en bescherm je leren schoenen, handtassen, jassen, zetels,.... Het leer blijft soepel en de balsem werkt vuilafstotend.

Lees meer

Zo kies je de juiste broekriem

​Een broekriem is meer dan een manier om je broek op zijn plaats te houden. Functioneel of als eyecatcher, een riem geeft uitstraling en karakter aan je outfit!

Lees meer

Geen rode kaart

Een rode kaart voor deze voetbalschoenen? Neen, de schoenmaker gaf ze een tweede kans!

Lees meer

Hoe kies je goede kinderschoenen?

De ideale kinderschoenen zijn stevig, hebben de juiste maat, zijn gemaakt uit degelijk materiaal en worden goed onderhouden en tijdig gerepareerd.

Lees meer

Nieuwe schoenen of een nieuwe kleur?

Je favoriete schoenen...ze zitten fantastisch...maar ze zien er niet meer zo fris uit. Dan kan je natuurlijk een nieuw paar schoenen gaan kopen of...

Lees meer

Roze hakken

Laat in oktober roze hakken zetten en steun de strijd tegen borstkanker

Lees meer

Feestelijke veters

Met satijnen of fluwelen veters maak je van dagelijkse schoenen een feestelijk paar!

Lees meer

Schoentrends en hun onderhoud

Je hebt de klassiekers, de tijdelijke rages en de schoentrends die opnieuw opduiken. Het is moeilijk kiezen in de schoenwinkel. Houd bij je keuze ook rekening met de onderhouds(on)vriendelijkheid…

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x
Bestel je producten in onze webshop